top of page

Unieke & handgemaakte producten

Mooi verpakt

Verrassing bij je bestelling

 Gratis verzending boven 50 euro

De Indiase ambacht van het blockprinten 

Het verven en bedrukken van stof is in India een eeuwenoude ambacht. Het leek er even op dat deze ambacht zou verdwijnen, maar dankzij internet en platforms als instagram en pinterest lijkt de waardering weer toe te nemen. En gelukkig maar, want wat is er mooier dan een stuk stof die met zoveel gevoel en kleur in de mooiste designs is bestempeld. Maar misschien nog wel belangrijker; hele families zijn voor hun inkomen afhankelijk van deze ambacht.

 

Jaipur

 

Voor ons eigen merk NILAY Blockprints werken samen met een klein familiebedrijf in Jaipur. De meeste blockprinters wonen namelijk in en rondom Jaipur, zoals in het dorp Bagru. Jaipur is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan en staat bekend als de Pink City!

 

Stof, verf & stempels

 

Wanneer je een blockprint fabriek bezoekt zie je overal kleur; verfbaden, flessen met verf en lange banen stof over houten tafels of over waslijnen als ze moeten drogen. De stoffen worden bedrukt door middel van houten stempels. Deze worden met de hand uitgesneden in de mooiste patronen, vaak geïnspireerd op de natuur. Er wordt een patroon uit een blok hout gesneden en dit blok wordt vervolgens in de verf gedoopt en nauwkeurig op een katoenen doek geplaatst. De drukker geeft hier een flinke klap op zodat de verf goed op de stof achterblijft. Het is een heel precies werkje, want patronen en kleuren moeten mooi aansluiten.. Voor één ontwerp kunnen meerdere blokken nodig zijn.

LUX blockprinting.jpg

Van generatie op generatie

 

Blockprint is handwerk dus onvolkomenheden maken deel uit van de schoonheid van het ambacht. De kunst van het blockprinten wordt van generatie op generatie doorgegeven. Machines werken veel sneller en proberen hetzelfde effect na te bootsen, dus hoe kan dit ambacht overleven in een wereld waarin alles steeds sneller moet gaan om kosten te besparen. Misschien met de wetenschap dat het een cultuur betreft die is gebouwd rond een gemeenschap, waarin families en buren samenwerken en leven, vaak over religies, stammen en generaties heen, vanuit een gedeelde geschiedenis. Je koopt dus niet zomaar een stukje stof!

 

Fair Trade

Weten met wie we werken is belangrijk voor ons zodat wij er zeker van zijn dat er geen kinderen meewerken en de medewerkers een eerlijk loon ontvangen.

 

Zelf stof of papier bestempelen

 

In onze winkel maar ook in de Namasté Atelier webshop verkopen we handgemaakte stempels waarmee je met textielverf of stempelinkt zelf aan de slag kunt. Zo maak je eenvoudig zelf een mooie ansichtkaart of je eigen cadeaupapier. Maar waarom probeer je ze niet uit op een t-shirt of tafelkleed? Of zet er een paar bij elkaar als decoratie.

Neem een kijkje bij onze stempels
bottom of page