top of page

Crafts from Kashmir

Dit familiebedrijfje is gevestigd in het uiterste noorden van India, in de stad Srinagar in de Kasjmirvallei. In deze stad ligt ook de oorsprong van de eeuwenoude techniek van ‘Kashmiri papier-maché’. Deze ambacht werd in de 14e eeuw vanuit Perzië geïntroduceerd, en verder ontwikkeld. Van papierpulp werden gebruiksvoorwerpen gemaakt, en vervolgens rijkelijke beschilderd en gedecoreerd met traditionele designs.

 

Ook bij Crafts from Kashmir worden dagelijkse gebruiksvoorwerpen prachtig met de hand beschilderd, maar niet meer alleen op papier-maché. Er zijn nu ook items van koper, staal en bamboe, zoals flessen, thermoskannen, schenkkannen, bekers, theepotten en schalen.

image001%20(2)_edited.jpg

Het verhaal van Mohammad

De ambacht van het beschilderen van papier maché gebruiksvoorwerpen werd generatie op generatie doorgegeven. Als kind hielp Mohammad zijn vader met het zoeken naar juiste verf en kwasten. Na het plotseling overlijden van zijn vader, de verslechterde situatie in Kashmir en financiële problemen – besluit Mohammad toch om het beschilderen te leren. Samen met zijn zwager start hij een werkplaats, waar uiteindelijk een groot deel van de familie gaat werken. Door wat geluk en aardige connecties groeit het bedrijfje. Inmiddels leveren ze hun prachtig gedecoreerde items aan winkels over de hele wereld, en leeft deze oude ambacht uit Kashmir voort.

Shop de producten van Crafts from Kashmir
bottom of page